Szakosztályvezető: Mészáros András

Csoportunk 2020-ban alakult a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület legújabb szakosztályaként a már létező magas légköri ballonos csoportból és a rakétamodellezés iránt elhivatott hazai modellezőkből. A társaság tagjait a bajai Csillagvizsgáló igazgatója, Dr. Hegedűs Tibor ismertette össze és az első rakétamodell bemutató után megszületett az elhatározás: ezeket a tevékenységeket hivatalos formában a TIE keretein belül fogjuk folytatni.

 

Szakosztályunk célkitűzései:

Magaslégköri ballon csoport:

Magaslégköri ballonkísérletek hazai és külföldi kutatóintézetek és amatőr rádiós-, és egyéb szakcsoportok bevonásával: a szakosztály 2011 óta sztratoszféra-ballonozó tagjai tapasztalatára alapulva platformot biztosít a partnerek kísérleteinek lefolytatásához. Biztosítja a ballont, a gondolát és a földi és fedélzeti kiszolgáló infrastruktúrát. Nemzetközi partnereinkkel már eddig is több sikeres projektet végeztünk el.
Néhány referencia: az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karával sugárzás mérések (kontakt: Dr. Dusan Mrdja, fizikus), a StratoLab Kft (Bp, kontakt: Szing Attila, csillagász) számára kozmikus sugárzás magasságfüggésének mérése, RC Cloud csoport (Sopron, kontakt: Lang Ágota, mester tanár) diák kutatásaihoz „info-csepp” ejtési kísérletek, a Magyar Meteoritikai Társaság számára porkoncentráció mérések (kontakt: Kereszty Zsolt, elnök).

 

Mészáros András szakosztályvezető

A ballonozó csapatunk egy része az Újvidéki Egyetem fizikusaival indítás előtti pillanatokban
(Kutatók Éjszakája 2018.09.28., NKE Víztudományi Kar udvarán)

A gondola útra kész, a fedélzeti műszerek már elindítva, az ejtőernyő felszerelése folyik

 

Az emelkedő ballon a gondolával

 

Baja és Gemenc a „közeli világűrből”

 

Egy tipikus ballonkísérlet térbeli pályája
(a csúcs kb. 35 km magasságban)
Egy tipikus porkoncentráció mérési sor
(nyers, kalibrálatlan adatok idősora, feldolgozás előtt)

 

A begyűjtés sokszor fáradságos terepi munka (Stratolab-11, 2020.01.18.; a Vörös Mocsárban)

A ballonozó team (DAMBALL) az Újvidéki Egyetem fizikusaival a sikeres begyűjtés után

 

Rakétamodellező csoport:

A rakétamodellezés népszerűsítése Magyarországon: szeretnénk minél több érdeklődőt elérni, ezért jelen vagyunk az online térben (Bajai TIE és a rakétamodellező Facebook csoportunk). Ezen kívül országosan tartunk rakétafellövéseket, bemutatókat, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A rakétás fellövések fantasztikus hangulatáról tagtársunk filmje enged némi betekintést:
https://www.youtube.com/watch?v=zxpCytoqIuY

 

Oktatási tevékenységeink:

2021 nyarán tartottuk első rakétamodellező táborunkat a Bajai TIE szervezésében, csillagászati és tudományos programokkal kiegészítve. A 14-18 éves korosztály számára meghirdetett eseményen elméleti és gyakorlati foglalkozásokat tartottunk, illetve minden résztvevő megépíthette és kipróbálhatta élete első rakétáját!

 

 

Októberi rakétás hétvége

2021 október végén tartottuk két napos rakétaépítő kurzusunkat a felnőtt korosztály számára. Mindkét nap délelőtt előadásokat hallgathattak meg a résztvevők (rakétamodellezés általános smertető, hibrid rakétamotorok, fedélzeti elektronikák, kompozit építés gyakorlati bemutató). A délután folyamán a bajai repülőtéren sötétedésig rakétafellövéseket és modellrepülő bemutatót tartott a Bajai TIE a Bajai Repülőmodellező klubbal közösen.

 

Az eseményre az RTL Klub stábja is kilátogatott, a riportot megnézhetitek ezen a linken (16:40-től kezdődik):

RTL riport

Logónk:

   

 

Nemzetközi jelenlét: Tervezzük a nemzetközi FAI rakétaversenyeken való részvételt is. A FAI versenyekről bővebben itt olvashattok.

Magaslégköri kutatórakéta projekt: 2020-ban kezdtünk el dolgozni a Gödöllői Szent István Egyetem hallgatóival egy 10km magasságot elérő kutatórakéta tervein. A rakétát több lépcsőben fejlesztjük, amennyiben az adott fejlesztési fázis tesztjei sikeresek, akkor lépünk tovább a következőre. Jelenleg a rakéta végszerelése folyik és az első repüléseit tervezzük. A projektben résztvevő hallgatók megismerkedhetnek a rakéták mozgását leíró egyenletekkel, röppályaszámításokkal. Felhasználják az egyetemen megszerzett tudásukat a különböző gyártástechnológiákkal kapcsolatban, továbbá gyakorlatot szereznek a kompozit anyagok felhasználásával, vagy akár a fedélzeti elektronika megtervezésével és programozásával kapcsolatban is.

 


Ajánló

Star Walk 2

Ha szereted sötétedés után a kertben vagy az erkélyen az égboltot kémlelni, mindenképpen töltsd le az okostelefonodra ezt az alkalmazást, mert megmutatja neked a csillagképeket! Nappal is működik, akár egy szobából is, csak a helyadatodat kell megadnod az applikációban. Külön tájékozódhatsz is csillagászati kérdésekről, rákereshetsz szinte mindenre. Tudományos alkalmazás, felfedezőknek! (Vagy romantikusoknak, akik szeretnék elbűvölni a párjukat egy holdfényes éjszakán…)