Természetismeret és a Földünk kozmikus környezete

Nagy sikerrel zajlott Baján augusztus 13-18 között természettudomány, csillagászat, űrhajózás és rakétaépítés témakörben egy tehetségkutató tábor a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szervezésében.

Szabadidős programként első napon egy sárkányhajós evezést tartottunk, ami nagy sikert aratott a résztvevők között.
A szakmai programok között is voltak szórakoztatóak, pl. Saturn V. rakéta és Space Shuttle makett építés, valamint az Orion társasjátékkal történő vetélkedő Schuminszky Nándor vezetésével. A táborozók megtekinthettek egy előadást az időközben felépült Planetáriumban, Bánhidi Dominik fizika szakos egyetemi hallgató előadásában.
A szakmai programok között elméleti előadások és gyakorlati foglalkozások egyaránt voltak. Az előadások a SZTE Bajai Obszervatóriumával történő együttműködéssel valósultak meg. Egyesületünkön belül 2020-ban megalakult a Magaslégköri Ballon és Rakétamodellező szakosztály, így a tábor programja rakétaépítéssel és rakéta kilövésekkel bővült.
Este, éjszakába nyúlóan távcsöves észlelés, éjjellátó készülék és hőkamera bemutató tartotta izgalomban a fiatalokat.
A résztvevők izgalmas kiránduláson vettek részt, meglátogatták Kölkeden a Fehér gólya múzeumot és Bátán a Fekete gólya házat.
Utolsó nap madarászati interaktív foglalkozást tartott Gyuricza András (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportjának a tagja), amit szintén nagy érdeklődéssel fogadtak a fiatalok.